Scoren met persoonlijk leiderschap?

Deze week heb ik mijn cv bijgewerkt. Voor een klant. Naast het thema ‘persoonlijke effectiviteit’ staat daar ‘persoonlijk leiderschap’. Op beide gebieden (die elkaar overlappen, vind ik) heb ik expertise en ervaring opgebouwd die ik graag bij mijn klanten wil inzetten. Maar ja, bij het kopje ‘persoonlijk leiderschap’ bekroop me een ongemakkelijk gevoel. Het is een populaire term, die je te pas en te onpas tegenkomt. Juist óók in trainings- en coaching- land. Zoveel, dat de term begint te devalueren: hij wordt minder waard, het wordt een containerbegrip. Iedereen doet het…

Leiderschap: Iedereen kan zijn ei erin kwijt en we weten niet wat we ermee bedoelen. En daarom verkoopt het.

Als ik een voorstel schrijf voor een training of een coaching traject zet ik daar geregeld een kopje ‘leiderschap’ in. Kijk naar het aanbod van trainers en training bureaus. Als je leiderschap combineert met ‘agile’ of ‘disruptive’ weet je zeker dat je aandacht trekt. ‘Disruptive leadership’ in een agile omgeving: welke ambitieuze professional wil dat niet? 

Uit mijn boekenkast haalde ik onlangs weer eens het boek “Leiderschap is een keuze”, geschreven door Dominique Haijtema, tevoorschijn. Een leuk, prettig leesbaar boek. Zij beschrijft hierin haar gesprekken met personen die een leidende rol hebben gespeeld (of nog spelen) in het denken over leiderschap. Ze sprak met uiteenlopende types als Stephen Covey, Desmond Tutu, Jack Welch en Patrik Lencioni. Een aanrader om te lezen. Een belangrijke conclusie die ik uit het boek trek, is dat er géén eenduidige definitie is van leiderschap. En dat heeft gevolgen voor diegenen die ‘leiderschap’ verkopen. Immers: als niet duidelijk omschreven is wat leiderschap is, zul je zelf moeten bepalen wat, voor jou, leiderschap is. En daarmee raakt het aan een kenmerk dat vaak aan leiderschap wordt gekoppeld: verkoop waar je zelf ook in gelooft. Ofwel: weet zelf wat je bedoelt met leiderschap en (door)leef dat, sta daarvoor. En dat is leiderschap….

Zoals Dominique Haijtema zegt, draait leiderschap om kiezen en verantwoordelijkheid nemen. Daar ben ik het helemaal mee eens. De zoektocht is waar verantwoordelijkheid begint en ophoudt en in hoeverre je bewust bent van je keuzes. Een mooie, soms lastige zoektocht. Bij mij zijn de zaadjes gelegd in empowerment trainingen, seminars van Landmark Education en het werk van Stephen Covey. Dat heeft mij doen beseffen dat dit mijn definitie is van leiderschap:

Verantwoordelijkheid nemen voor wie je bent (wat je voelt, doet, denkt, kiest enzovoorts,) en dit inzetten ten bate van de ander”.

En dat is wat ik dus inzet bij en voor mijn klanten, in trainingen en als ik coach. Dat u het weet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.